Sportsko klađenje je vještina koja od igrača traži besprijekorno poznavanje natjecanja na koje se kladi, ali i mudar izbor oklada. Naime, ako želite dugoročno zarađivati nije svejedno što ćete na utakmici predviđati, jer postoje one opcije koje vam daju velike izglede za dolazak do dobitka, kao i neke koje su potpuno neisplative.

Izbor oklada nije isti u svakoj kladionici, ali one najpoznatije uvijek su dostupne igračima. Sve kreće od ishoda utakmice, odnosno prognoziranja tko će pobijediti, a tko izgubiti. Zatim je tu "over/under" klađenje na ukupan zbroj golova, poena ili gemova u dvoboju, pri kojem odlučujete hoće li postavljena granica biti prebačena ili neće.

Uvijek se možete kladiti i na hendikep, koji podebljava koeficijent na favorita ako pobijedi s dva ili više razlike, a možete dati šansu i autsajderu da vam donese zaradu, uz minimalan poraz. Još je svima poznata oklada hoće li oba tima dati gol ili ne, kao i poluvrijeme/kraj, odnosno prognoziranje kakav će biti rezultat nakon 45 minuta, u odnosu na onaj na kraju utakmice.

Zatim je tu još mnogo različitih opcija na koje možete igrati, od klađenja na kornere, penale, isključenja, učinak igrača i svake od momčadi te točan rezultat. Kladiti se možete i na ishod bez neriješenog, a online kladionice nude i kombinacijske oklade, kao i prognoziranje točnog rezultata...

Koje oklade se ne isplati koristiti?

Popis oklada na koje nema smisla stavljati novac moramo započeti opcijom "par ili nepar". Naime, online kladionice vam nude hoće li biti paran ili neparan broj golova u određenom segmentu igre. To je vrlo loša oklada za vas, jer kladite se kao na crveno ili crno u ruletu, ali ne s koeficijentom 2.00 koji dobivate u ovoj popularnoj casino igri, već u najboljem slučaju 1.90. Nemojte to raditi.

Oklada koja izgleda primamljivo, ali to zapravo nije svakako je i Betbuilder. Radi se o novoj opciji koju nude online kladionice, pri kojoj imate priliku kombinirati više različitih prognoza na istoj utakmici, pretvorenih u isti koeficijent. Znamo da igrači inače nemaju pravo više toga izvući iz iste utakmice i sastaviti od toga listić, no kad to napravite uz Betbuilder, kvota nije ni približno visoka kao da ste sve te željene oklade međusobno pomnožili. Dugoročno se ne isplati i treba odmah odustati od toga.

Klađenje na točan rezultat također nije najsretnija odluka, pogotovo ako se kladite prije početka utakmice. Istina je, koeficijenti su izdašni, ali zaista ima bezbroj mogućih rezultata kojima dvoboj može završiti.

Ako baš morate to igrati, kladite se isključivo na utakmice onih momčadi poznatih po čvrstoj igri i malom broju primljenih i postignutih golova, jer tada se smanjuje broj opcija i lakše je prognozirati rezultat. Ova oklada može eventualno biti profitabilna pri klađenju uživo, pogotovo ako si pomognete "cash out" opcijom, odnosno isplatom prije završetka utakmice. No, u pravilu bi predviđanje točnog rezultata trebalo izbjegavati i najbolje je da se toga držite.

Oklada ishod bez neriješenog je također prilično kontraproduktivna. Dobit ćete na njoj nešto bolji koeficijent nego na dvoznak, ali ako bude neriješeno, briše vam se ta kvota u potpunosti s listića. To znači da nikad ne znate koliki će vam zapravo biti dobitak na kombinacijskom listiću, što je frustrirajuće i ne donosi ništa dobro.

I da, budite oprezni s još jednom okladom. Radi se o klađenju na prvo poluvrijeme, u kojem su koeficijenti puno krupniji nego na konačni ishod. Međutim, u praksi se pokazuje da u prvih 45 minuta se zaista svašta može događati u nogometu, pogotovo jer favorit zna da ima vremena slomiti protivnika i u nastavku. A taman kad zaključite da će biti neriješeno na odmoru, iznenadi vas golijada na samom početku dvoboja...

Koje oklade daju priliku za zaradu?

Postoje naravno i oklade koje vam povećavaju izglede da maksimizirate svoj dobitak, a samim time i dođete u priliku dugoročno zarađivati kroz vaše sportsko klađenje. Prva je svakako hendikep, dostupan u gotovo svakom sportu. Njime čak i na najveće favorite možete uloviti pristojan koeficijent, ako momčad u koju vjerujete uvjerljivo svlada suparnika.

U nogometu se ne isplati uzimati hendikep veći od dva razlike, a u drugim sportovima sve ovisi o razlici u snazi protivnika. Za korištenje ove oklade na optimalan način potrebno je odlično poznavanje utakmice na koju se kladite pa možemo reći da upravo uspješnost korištenja hendikepa dijeli najbolje igrače od onih prosječnih.

Osim hendikepa, svakako podržavamo i igru na dvoznak. Najbolje ga je koristiti u potpuno izjednačenoj utakmici, na momčad koju su kladionice neopravdano proglasile autsajderom. Tada imate 66% šansi da ste u pravu i vrlo dobre izglede pogoditi vašu okladu.

Poluvrijeme/kraj još je jedna korisna oklada, jer omogućuje vam da igranjem 1/1 ili 2/2 podebljate koeficijent na favorita, što znači da mora voditi već nakon 45 minuta pa sačuvati prednost do kraja utakmice. U neizvjesnim pak natjecanjima, poput Lige prvaka, isplati se koristiti i druge opcije, poput 1/X i 2/X, uz koeficijent oko 15.00, da će netko voditi i na kraju biti neriješeno. Potpuni preokret 1/2 i 2/1 nudi još veće kvote, a nije rijetkost kad igraju vrhunske momčadi.

Ploča kvota za klađenje

Ne zaboravimo ni okladu oba tima daju gol, karakterističnu za nogomet, a upotrebljivu i na hokeju na ledu, pogotovo ako je koristite za tek jednu od trećina. U nogometu je klađenje da će oba dati gol odlična opcija kod izjednačenih suparnika sklonih ofenzivnoj igri, a možete igrati i suprotno, kad ste uvjereni da će na terenu dominirati samo jedna momčad.

Za kraj, dodajmo još dvije optimalne oklade. Prva je klađenje na učinak ekipe. Naime, online kladionice vam ponude granicu, a vi tipujete hoće li momčad postići više ili manje golova, odnosno poena u košarci. To je još bolja opcija od klađenja na ukupan zbroj golova, odnosno poena, pogotovo ako se kladite na rukomet, hokej na ledu i košarku.

A kladiti se možete i na učinak pojedinih igrača. Najčešće se radi o prognoziranju hoće li prebaciti postavljenu granicu postignutih golova ili poena, dok je u nogometu dovoljno da jednom poentira. Ako poznajete formu igrača u kojoj se nalazi i njegovu fizičku spremu, može biti vrlo lako ispravno prognozirati njegov učinak i tako doći do zasluženog dobitka, uz jednu od najboljih oklada koje trenutno postoje u sportskom klađenju...